NOS NieuwsAangepast

Verkiezingsperikelen Sint-Maarten

Sint-Maarten gaat vrijdag naar de stembus. Dat is voor het eerst na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen, waarbij het eiland een apart land werd binnen het koninkrijk. De verkiezingen van morgen worden overschaduwd door een groot schandaal. Theo Heyliger, leider van de grootste regeringspartij UP zou massaal stemmen hebben opgekocht bij de verkiezingen in 2010.

Bij de verkiezingen van morgen doet Heyliger met de UP desondanks als grootste favoriet mee. Gevolgd door de National Alliantie van William Marlin, de grootste oppositiepartij in het parlement. En als derde de Democratische Partij van de huidige premier Sarah-Wescot-Williams.

Theo Heyliger won de verkiezingen in 2010 niet, maar wist destijds wel de macht te grijpen. Heyliger beloofde Sara Wescot-Williams het premierschap en liet William Marlin, die de verkiezingen overtuigend had gewonnen zijn hielen zien. Drie kabinetten, allen onder leiding van Wescot-Williams, zagen vervolgens het licht.

Aanwijzing Den Haag De rijksministerraad in Den Haag besloot in september vorig jaar Sint-Maarten een aanwijzing te geven. Het eiland moest het openbaar bestuur op zijn integriteit laten onderzoeken. Volgens premier Mark Rutte was St. Maarten door die reeks schandalen zodanig in opspraak gekomen dat dit het imago van het hele Koninkrijk raakte.

Wescot-Williams verzette zich met hand en tand tegen deze bemoeizucht van Den Haag en stelde een eigen onderzoekscommissie samen. Dat rapport lekte vorige week uit naar de pers en bevestigde het beeld van corruptie in de politiek.

Nalatigheid Wescot-Williams zou tijdens haar ministerschap sinds 2010 geen schriftelijke verklaring over haar vermogen en nevenfuncties hebben ingediend, net als al haar ministers. Op deze nalatigheid staat een maximale gevangenisstraf van drie jaar.

Vooral het parlement krijgt er flink van langs. De salariëring, door het parlement zelf vastgesteld, is veel te hoog in relatie tot het parttime lidmaatschap van Statenleden. Giften worden aangenomen en nevenfuncties aanvaard, zonder dat dat geregistreerd wordt.

Stembusfraude In de zaak van de stembusfraude oordeelde de rechter dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk was. Reden: het OM had politiek leider Heyliger buiten schot gehouden tijdens het onderzoek. Terwijl volgens de rechter wel wettig en overtuigend bewezen was dat de vier verdachten hun stem hadden verkocht aan de politicus.

Of al deze fraudezaken en corruptie-aantijgingen Heyliger verhinderen na morgen door te regeren staat te bezien. Volgens een telefonische enquête van een lokaal dagblad zou hij een absolute meerderheid halen met zijn Verenigde Volkspartij. Een geluk voor zijn tegenstanders: vier jaar geleden werd dat ook al voorspeld, maar dat kwam niet uit en Heyliger had een kunstgreep nodig om de macht naar zich toe te trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl