Noodwet moet jeugdzorg redden
Door redacteur Ardi Vleugels
Het Rijk gaat zich actief bemoeien met tientallen gemeenten die de jeugdzorg maar niet geregeld krijgen. De verantwoordelijke bewindslieden hebben er geen vertrouwen in dat die gemeenten voor 1 januari klaar zijn voor hun nieuwe jeugdtaken.
De eerste stap is dat experts gaan meekijken in de probleemgemeenten. Mocht dat niet helpen, dan kunnen die gemeenten onder curatele komen. Dat schrijven de staatssecretarissen Van Rijn en Teeven in een brief aan de Tweede Kamer. Voor Jeugdzorg Nederland gaat die maatregel lang niet ver genoeg: zij pleiten voor een noodwet om de zorg aan kwetsbare kinderen te garanderen.
Onrust
Van Rijn en Teeven beloofden ongeruste Tweede Kamerleden dat alle gemeenten voor 1 augustus afspraken zouden maken met de jeugdzorginstellingen voor komend jaar.
Maar uit onderzoek onder 90 procent van alle jeugdzorg blijkt dat driekwart van de jeugdzorginstellingen nog steeds geen helderheid heeft over wat gemeenten willen.
Onzekerheid
Volgens Jeugdzorg Nederland veroorzaakt de aanhoudende onzekerheid over jeugdzorg in de toekomst nu al problemen. Kinderen en ouders krijgen te maken met de gevolgen.
"Dit is de zoveelste politieke deadline die niet gehaald is. Het is 1 over 12 en wij kunnen echt niet meer garanderen dat de zorg aan de meest kwetsbare kinderen gewaarborgd blijft", zegt Hans Kamps, voorzitter Jeugdzorg Nederland. Die noodwet is een nieuwe wet waarin wordt geregeld dat het geld voor de jeugdzorg langer bij het Rijk blijft. Tijdens die overgangsperiode van een jaar kunnen gemeenten zich concentreren op goede afspraken met instellingen zonder de tijdsdruk.
"Door een groot verloop van personeel en sluiten van locaties, worden kinderen en ouders geconfronteerd met ingrijpende veranderingen in hun behandeling en zorg. Op dit moment bereiden veel van de ondervraagde organisaties zich voor op krimp en sanering. Hierbij verliezen tenminste 1800 jeugdzorgprofessionals voor eind 2015 hun baan. Faillissementen van jeugdzorgaanbieders zijn een reële dreiging. De beschikbare zorg voor kinderen en ouders neemt hierdoor af, terwijl nieuwe lokale zorg nog niet overal beschikbaar is", schrijft de brancheorganisatie.
Het kabinet heeft een heel ander beeld van de werkelijkheid en stelt dat een groot deel van de jeugdzorgorganisaties eruit komt met gemeenten, al is dat dan pas in november. Over een kwart van de jeugdzorgregio's maken ook zij zich zorgen en daar wordt nu extra ondersteuning en toezicht voor geregeld.