NOS WielrennenAangepast

Ritzege en leiderstrui Valverde

Alejandro Valverde heeft de zesde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. In de eerste bergrit van deze Vuelta sloeg hij toe op de 4,6 kilometer lange slotklim. De Movistar-renner bleef de Brit Chris Froome (Sky) en de Spanjaard Alberto Contador (Saxo) net voor. Valverde nam dankzij de zege de rode trui over van Michael Matthews.

Pim Ligthart had woensdag al de hele dag op kop gereden, maar zijn lange vlucht, deels met Tony Martin, weerhield hem er niet van een dag later direct weer in de aanval te gaan. De Lotto-renner ging er in de 167 kilometer lange etappe, de eerste bergrit in de Vuelta, al snel vandoor, samen met de Spanjaard Luis Mas, drager van de bergtrui.

Twaalf minuten voor Ligthart

Het koppel kreeg de ruimte van het peloton. Vijf renners, onder wie ook Peter Sagan, gingen nog achter ze aan, maar zij werden wel tot de orde geroepen door de grote groep. Ligthart en Mas reden samen twee bergjes over in Andalusië en pakten twaalf minuten voorsprong.

Maar in de finale wachtte nog een finish op de Alto Cumbres Verdes, een niet al te lange klim (4,6 kilometer), maar wel eentje zonder bochten en met een gemiddelde stijging van 10 procent en 13 procent op zijn steilst.

Omdat de klimmers stonden te popelen om in de Sierra Nevada aan het werk te gaan in hun natuurlijke habitat, slonk de voorsprong zienderogen. Aan de voet van de slotklim was van de oorspronkelijke twaalf minuten nog maar vijftien seconden over.

Movistar leidt de dans bergop

Op de slotklim hield Movistar (Valverde en Nairo Quintana) het tempo hoog en de een na de andere klassementsrenner moest er af. Froome, Contador en Joaquim Rodríguez konden het tempo als enigen bijbenen.

Valverde, die zo'n beetje de hele klim op kop had gereden, had nog genoeg inhoud om aanvallen van Rodriguez en Froome af te slaan en uiteindelijk zelf de beslissende versnelling te plaatsen.

"Ik ken de klim goed. Ik had heel goede benen, het liep gesmeerd", zei de renner van Movistar. ,,Toch is Nairo Quintana onze kopman. Hij zei me het tempo op te schroeven en zijn rivalen uit te schakelen. Ik kon het volhouden tot aan de finish'', zei Valverde, winnaar van de Vuelta in 2009. Quintana won dit jaar de Ronde van Italië.

Gesink tiende

Robert Gesink was de beste Nederlander op de tiende plaats. De twee andere kopmannen van Belkin, Laurens ten Dam en Wilco Kelderman, eindigden op korte afstand als dertiende en veertiende.