V-raad praat over Oekraïne

De VN-Veiligheidsraad is gisteravond in spoedzitting bijeen geweest om te vergaderen over de situatie in Oost-Oekraïne. De vergadering was aangevraagd door Litouwen, dat zelf geen lid is van het belangrijkste VN-orgaan. Conclusies werden niet getrokken.

Het belangrijkste vergaderpunt was de aanwezigheid van Russische troepen in Oost- en Zuidoost-Oekraïne. De NAVO gaat ervan uit dat Rusland duizend militairen in Oekraïne heeft. Separatistenleider Zachartsjenko zegt dat zijn manschappen steun krijgen van 3000 tot 4000 Russen.

"Regelrechte leugens"

De Amerikaanse VN-ambassadeur Power beschuldigde Rusland van "regelrechte leugens" over zijn rol in het buurland. Maar een vertegenwoordiger van de VN zei berichten over Russische troepen en tanks in Oekraïne niet te kunnen natrekken.

Rusland heeft vetorecht in de Veiligheidsraad. Daardoor kan het land daar niet worden veroordeeld. Volgens de Russische ambassadeur Tsjoerkin zouden de pijlen van de internationale gemeenschap juist gericht moeten zijn op de Oekraïense regering, die "oorlog voert tegen zijn eigen bevolking".

Kritiek

Rusland kreeg gisteren van alle kanten kritiek op de militaire aanwezigheid in het buurland. De OVSE sprak van een rechtstreekse invasie. President Porosjenko van Oekraïne is woedend over de gang van zaken, maar heeft zijn landgenoten gevraagd om kalm te blijven. De Britse premier Cameron dreigde Rusland met consequenties als de troepen niet snel rechtsomkeert maken.

Vandaag praat Oekraïne met de NAVO-ambassadeurs over de crisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl