43 blauwhelmen gegijzeld in Syrië

Aan de Syrische kant van de Golanhoogten zijn vanochtend 43 blauwhelmen gegijzeld door gewapende opstandelingen. De VN-vredesmilitairen komen uit Fiji en de Filipijnen.

De 43 blauwhelmen zijn vastgezet tijdens gevechten tussen het Syrische leger en de rebellen. De VN probeert de blauwhelmen vrij te krijgen.

Volgens de Verenigde Naties kunnen 81 andere VN-vredesmilitairen in het gebied geen kant op. Welke nationaliteit zij hebben, is niet naar buiten gebracht.

Nederlanders

Volgens het ministerie van Defensie zijn er geen Nederlanders slachtoffers van het geweld. Nederland levert "enkele militairen" aan de de VN-waarnemersmissie UNDOF in het gebied. De missie bestaat verder uit militairen uit India, Ierland en Nepal.

Syrische rebellen veroverden gisteren de grenspost Quneitra op de Golanhoogten op het Syrische leger. Aan de inname gingen dagen van felle gevechten vooraf, waarbij tientallen doden zouden zijn gevallen. De rebellen hebben de grenspost vorig jaar ook korte tijd in handen gehad.

De rebellen zouden lid van zijn het radicale al-Nusrafront - dat verwant is met al-Qaida- en andere militante groeperingen.

UNDOF-vredesbewakers die in maart en mei vorig jaar werden gegijzeld, werden later weer vrijgelaten.

Oostenrijk

UNDOF telt 1223 militairen. De Filipijnse regering liet onlangs nog weten dat ze 331 Filipijnse vredesmilitairen eind oktober wil terugtrekken, wanneer de Filipijnse bijdrage afloopt.

Ruim een jaar geleden trok Oostenrijk zijn blauwhelmen terug uit de gedemilitariseerde VN-zone tussen Syrië en het door Israël bezette gedeelte van de Golan. Het was daar te gevaarlijk geworden door gevechten tussen opstandelingen en het Syrische leger. Kroatië trok zijn militairen vorig jaar ook terug om die reden.

De Golanhoogten werden in 1967 door Israël bezet tijdens de oorlog met Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl