Gevechten Kunduz: zeker 30 doden

In Kunduz in Noord-Afghanistan wordt zwaar gevochten tussen Talibanstrijders en Afghaanse troepen. De lokale politie zegt dat daarbij zeker dertig rebellen zijn omgekomen. Over verliezen in eigen gelederen zei de politiecommandant niets.

De gevechten zouden zich concentreren in een gebied op 25 kilometer ten oosten van de stad Kunduz. Er zouden daar zo'n 2000 taliban actief zijn. Volgens de politiecommandant hebben ze vaak beter wapentuig dan de veiligheidstroepen.

De regering in Kabul zegt dat de stad Kunduz niet wordt bedreigd en dat extra manschappen onderweg zijn naar het gebied.

Trainingsmissie

Tot vorig jaar waren Nederlandse en Duitse militairen actief in Kunduz. Nederland leidde daar een politietrainingsmissie; Duitsland had er een grote militaire basis. Na het vertrek van de Nederlanders en de Duitsers in oktober 2013 verslechterde de veiligheidssituatie in het noorden.

Op een foto op internet is te zien dat op een voormalige Duitse buitenpost een Talibanvlag wappert. Het Duitse leger weet niet waar de foto precies is gemaakt. Der Spiegel schrijft dat het om een politiebureau gaat waar vroeger Duitse militairen overnachtten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl