NOS NieuwsAangepast

"Verdachte Syriëganger zat bij IS"

De teruggekeerde Syriëganger Mohamed A., die met overvallen geld wilde verzamelen voor de jihad in Syrië, maakte deel uit van de terreurorganisatie IS. Dat heeft een van de getuigen verklaard volgens officier van justitie Ferry van Veghel.

Die getuige is de Vlaamse Syriëganger Jejoen Bontinck. Jejoen heeft hem herkend op een foto. Volgens Jejoen was A. ''een soldaat'', zegt de officier van justitie.

Humanitaire hulp

De aanklager maakte dit bekend tijdens een pro forma-zitting bij de rechtbank in Dordrecht. Volgens de advocaat van A. nam zijn cliënt geen deel aan de strijd. Volgens haar heeft hij humanitaire hulp verleend in een vluchtelingenkamp. "Hij ging niet om te vechten. Hij is in Syrië geweest, maar dat maakt hem nog geen jihadist."

Uit afgeluisterde gesprekken in een auto komt een ander beeld naar voren. Maar volgens de advocaat komt dat doordat de jongens stoer doen. "Er is geen bewijs dat hij betrokken was bij de jihad."

Overvallen

De 21-jarige A. wordt vervolgd omdat hij overvallen wilde plegen om de jihad financieel te ondersteunen. Volgens het OM is dat het plegen van voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf. Ook wordt hij vervolgd voor het bezit van drie vuurwapens.

Mohamed A. werd op 15 mei in Den Haag aangehouden terwijl hij onderweg was naar de haven van Scheveningen om een overval te plegen. Hij beschikte over vuurwapens, waaronder een shotgun en een revolver.

Hij liep tegen de lamp in een undercoveroperatie die de politie had opgezet na een tip van de geheime dienst AIVD. Die ontdekte dat de 21-jarige man uit Delft op zoek was naar middelen om geld in te zamelen voor de gewapende strijd in Syrië.

Vizier

De Delftenaar was in het vizier van de geheime dienst gekomen doordat hij vorig jaar zelf een half jaar in Syrië was geweest en vermoedelijk deel had genomen aan de gewapende strijd.

Begin vorig jaar vertrok een groepje geradicaliseerde jonge moslims uit Delft naar Syrië om te vechten tegen het leger van president Assad. Enkelen van hen zijn daarbij omgekomen, anderen keerden na verloop van tijd terug. Een nog onbekend aantal vecht nog steeds in de gelederen van radicale moslimgroepen als Al-Nusra en IS.

Inmiddels zijn ruim dertig Nederlandse Syriëgangers teruggekeerd. Behalve Mohamed A. zitten nog twee van hen vast. Het Openbaar Ministerie beschouwt alle teruggekeerde Syriëgangers als verdachte. Dat betekent dat tegen allen een strafrechtelijk onderzoek loopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl