NOS NieuwsAangepast

Uzi-meisje triggert wapendiscussie

Het 9-jarige meisje draagt een roze korte broek en een grijs shirt. In haar handen een machinegeweer. In het filmpje dat gisteren naar buiten kwam, staat ze naast haar instructeur. Het meisje vuurt een schot. Daarna stoppen de opnames en gaat het helemaal mis.

Instructeur Charles Vacca heeft na het eerste schot het wapen op de automatische stand gezet. De terugslag die dit veroorzaakt, is te zwaar voor het meisje en het wapen vliegt omhoog zodra het begint te vuren. Een kogel belandt in het hoofd van Vacca. Hij overleed in het ziekenhuis.

Wapenbezit zorgt in Amerika al decennia voor verhitte discussie. De voor- en tegenstanders grijpen elk incident aan om aan te tonen dat zij gelijk hebben. Zo ook nu.

Ongewoon

De verhuurder van de schietbaan waar het ongeluk gebeurde, verklaart dat het ongeluk zeer ongewoon is. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt en ik werk al veertig jaar op deze schietbaan."

Eric Grabowski, eigenaar van Shooters Shop, vindt het geen probleem dat een 9-jarige met een machinegeweer schiet. "Het kind is het probleem niet." Volgens hem gaat het erom wat de instructeur het meisje geleerd heeft. "Begreep ze alles toen ze het wapen kreeg", vraagt hij zich af.

Kracht

Jim Kessler, vice-president van een politieke denktank, legt bij CNN uit dat hij het sowieso onveilig vindt als een kind een wapen heeft. "Ze kunnen niet omgaan met een dodelijk wapen dat zoveel kracht en gewicht heeft."

Zolang er een ouder is die ze in de gaten houdt, morgen kinderen in Amerika schieten. Dat is ook het argument van Sam Scarmardo van schietbaan Last Stop: "Een 9-jarige krijgt een uzi in haar hand omdat je bij ons vanaf 9 jaar oud mag schieten."

Supervisie

Vooral de terugslag van de uzi gebruiken voor- en tegenstanders als argument. Het meisje verloor daardoor de controle over het machinegeweer. Volgens wapenwinkeleigenaar Bragowski stond de instructeur op de verkeerde plek, waardoor hij het meisje niet kon helpen.

Ook Greg Danas, directeur van een wapenproducent in Massachusetts, vindt dat het probleem altijd bij de supervisie ligt. "Er zijn altijd wapenfanaten die de verkeerde mensen een wapen geven, degene zonder kennis erover", zegt hij tegen CNN. "Of dat nu een 9 jaar oud kind is of onwetende volwassenen. Er moet een zekere mate van professionaliteit en onderwijs zijn."

Gezond verstand

Michael McLively, advocaat die zich inzet voor het voorkomen van wapengeweld, zegt dat dit ongeluk weer uitwijst dat men nooit weet wat er met een wapen kan gebeuren. "We moeten ons gezond verstand gebruiken bij de vraag of kinderen toegang moeten hebben tot wapens zoals een uzi."

Of de discussie over de Amerikaanse wapenwetten daadwerkelijk iets zal veranderen, is zeer de vraag. Nadat de 20-jarige Adam Lanza in 2012 twintig kinderen en zes volwassenen doodschoot, was heel Amerika geschokt.

Maar een jaar later bleek het in veel staten juist makkelijker te zijn geworden om een wapen te kopen dan twaalf maanden eerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl