NOS NieuwsAangepast

Europa steunt ook zuivelindustrie

Europa gaat ook steun geven aan de producenten van zuivelproducten. Door de Russische importboycot wordt die sector hard geraakt, zegt de Europese commissaris van Landbouw Dacian Ciolos.

De kosten voor de opslag van boter en poedermelk worden drie tot zeven maanden vergoed. De Europese Commissie onderzoekt of de maatregel ook moet worden uitgebreid naar kaas. Hoeveel de maatregel kost, is nog niet duidelijk.

Kazen

Vanuit Europa werd vorig jaar 2,3 miljard euro aan zuivelproducten naar Rusland geëxporteerd. Daarvan wordt bijna 1 miljard euro verdiend met de verkoop van kaas.

Eerder maakte Europa al bekend 125 miljoen euro vrij te maken voor de ondersteuning van de groente- en fruitsector en 33 miljoen euro voor de telers van nectarines en perziken.

Niet nodig

Ook het Nederlandse FrieslandCampina exporteert kaas, boter en andere zuivelproducten naar Rusland, vorig jaar voor 190 miljoen euro. Toch zijn Europese steunmaatregelen wat betreft topman Cees 't Hart niet echt nodig: "De komende maanden zijn wat onzeker, maar ik denk dat we volgend jaar de boycot alweer vergeten zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl