NOS NieuwsAangepast

Porosjenko hekelt troepenbewegingen

President Porosjenko van Oekraïne is woedend over Russische troepenbewegingen in het zuidoosten. Hij zegt dat Russische troepen ten oosten van Donetsk het land zijn binnengebracht en wil dat de VN-Veiligheidsraad zich snel uitspreekt over de verslechterde situatie.

Porosjenko heeft de Nationale Veiligheidsraad bijeengeroepen om te zoeken naar mogelijkheden om de oprukkende separatisten en Russische troepen te stoppen.

De president zei in zijn verklaring niets over de situatie bij het stadje Novoazovsk. Dat is ingenomen door pro-Russische separatisten, die steun krijgen van Russische militairen. Ze willen doorstoten naar de havenstad Marioepol.

"Invasie"

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa noemt de troepenbewegingen "een rechtstreekse invasie". De Russische OVSE-ambassadeur zegt dat daarvan geen sprake kan zijn; volgens hem heeft Rusland geen belang bij een invasie van Oekraïne.

Porosjenko heeft vanwege de ontwikkelingen een geplande reis naar Turkije afgezegd. Hij zou daar de beëdiging van de nieuwe president Erdogan bijwonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl