NOS NieuwsAangepast

Ploumen naar roerig Zuid-Sudan

Minister Ploumen gaat volgende week vier dagen op werkbezoek naar Zuid-Sudan, waar een burgeroorlog woedt. Ploumen wil haar "blijvende betrokkenheid" tonen met het de bevolking.

"Dat de regering in Juba haar verantwoordelijkheid heeft laten liggen, is zeer ernstig", zegt de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. "Maar de mensen die daarvan de dupe zijn geworden, kunnen we niet in de steek laten."

Vluchtelingenkamp

Ploumen wil een vluchtelingenkamp bezoeken met 40.000 mensen in het noordelijke Bentiu. Die stad is zwaar getroffen door het oorlogsgeweld. Verder zal ze bekijken hoe gaat met een aantal door Nederland gesubsidieerde ontwikkelingsprojecten in het zuidelijke gebied Yei, waar het relatief rustig is.

Ten slotte reist ze naar de hoofstad Juba, waar ze een gesprek heeft met de Zuid-Sudanese minister van kabinetszaken. Zij zal daarin zeggen dat Nederlandse steun aan de regering alleen kan worden hervat, als er concrete stappen naar vrede worden gezet en er een einde komt aan het geweld.

Bloedige strijd

Eind vorig jaar brak een bloedige strijd uit tussen verschillende stammen in het in 2011 onafhankelijk geworden Zuid-Sudan in het noordoosten van Afrika. Zo'n 1,3 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl