NOS NieuwsAangepast

Campina: meer omzet, minder winst

Meer omzet maar minder winst voor Friesland Campina. De winst werd onder meer gedrukt doordat het zuivelconcern een hogere prijs moest betalen aan de melkveehouders. Verder viel de winst lager uit door de sterke euro.

De omzet over de eerste zes maanden kwam uit op 5,7 miljard euro, de nettowinst op 104 miljoen euro. De verkoop van kindervoeding steeg.

Melkprijs

"De combinatie van een sterke euro, een hoge melkprijs, een daling van de afzet in een aantal Aziatische markten en de algemene politieke onrust speelden Friesland Campina parten", zegt bestuursvoorzitter Cees 't Hart.

De melkprijs steeg in de voorbije maanden naar 44,19 euro per 100 kilo melk, de hoogste melkprijs in jaren.

Voor de rest van het jaar is de zuivelcoöperatie voorzichtig. Er zal meer melk op de markt komen maar het is onzeker hoe de vraag zich ontwikkelt. Sommige markten in Europa blijven onder druk staan.

Boycot

De sterkste omzetgroei zat in Azië, in China, Filipijnen en Hongkong. In Indonesië, Vietnam en in Europa was er juist een daling van de verkoop van zuiveldranken en kaas. Naar Rusland werd er minder kaas geëxporteerd, ook al voor de Russische zuivelboycot.

Door de zuivelboycot zal er gezocht moeten worden naar andere afzetmarkten en alternatieve producten voor de melk waarvan normaal gesproken kaas voor Rusland wordt gemaakt.

De kaasexport naar Rusland is met 1,5 procent maar een klein stukje van de omzet van Friesland Campina, Vorig jaar werd voor 190 miljoen euro aan kaas, boter en andere zuivel aan Rusland verkocht. Europese compensatiemaatregelen voor de zuivelindustrie zijn volgens Cees 't Hart ook niet echt nodig. "De komende maanden zijn wat onzeker, maar ik denk dat we volgend jaar de boycot alweer vergeten zijn."

Wereldtop

Zuivelcoöperatie Friesland Campina is het op vier na grootste zuivelconcern ter wereld, met ruim 19.000 leden-melkveehouders, vestigingen in 30 landen en 21.000 werknemers.

Naast zuiveldranken en kaas maakt het zuivelbedrijf ook kindervoeding, room- en boterproducten voor horeca en bakkerijen, en desserts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl