Berlijnse Muur per schip naar NL
Wie Berlijn bezoekt, gaat ernaar op zoek: de Muur. Of beter gezegd, de restanten ervan. Binnenkort hoeven we er niet meer voor naar de Duitse hoofdstad. Nederlandse schippers van stichting Muurbrekers zijn met zeilschepen naar Berlijn gevaren om stukken muur naar ons land te halen.
"Een oud-ondernemer heeft ze jarenlang als zandbak gebruikt", zegt Willem Plet, de initiatiefnemer van de actie. Kunstenaars hebben de brokken beton beschilderd en verkocht aan de Nederlanders.
Wereldgeschiedenis
De Berlijnse Muur duikt 25 jaar na de val nog steeds overal op. Het Vredespark in Zuid-Korea, het Newseum in Washington, het Leopoldpark in Brussel: allemaal zijn ze in het bezit van een stukje wereldgeschiedenis.
Een sloopbedrijf in Breda was voor zover bekend de enige in Nederland met een origineel stuk Muur. Het bedrijf hielp destijds met de afbraak en kreeg als dank enkele muurdelen cadeau.
Viering
Plet legt in het NOS Radio 1 Journaal uit dat hun reis een ode is aan een tocht die in 1987 is gemaakt. "Nederlandse schippers werden toen door Berlijn uitgenodigd om het 750-jarig bestaan van de stad te vieren, maar er waren natuurlijk twee steden. De stad was verdeeld.
"De schippers waren door West-Berlijn uitgenodigd, maar kwamen ook in het oosten, zeer tegen de wil van de autoriteiten. Het haalde de wereldpers. Met deze reis willen we laten zien dat de Muur, waarvan we nu vieren dat die gevallen is, wereldwijd aan het terugkomen is."
Grensmuren
Daarmee doelt Plet niet alleen op de Berlijnse Muur die wereldwijd te bewonderen is. "Wij kennen in Nederland al een tijdje geen grenzen meer. Door de EU zijn die vervaagd. Het thema in Berlijn dit jaar is 'hopen op een wereld zonder grensmuren'.
"De val van de Muur relateren we aan het einde van de Koude Oorlog, maar in de afgelopen tien jaar is er wereldwijd meer dan 10.000 kilometer grensmuur gebouwd. We willen dat mensen zich daar bewust van worden door een stuk wereldgeschiedenis naar Nederland te halen."
Per schip komen de stukken muur dit najaar naar Nederland, waar ze op verschillende plekken in het land worden tentoongesteld. "De mooiste plek is vooralsnog de Melkweg in Amsterdam. Daarvoor komen onze schepen met de delen te liggen."