NOS NieuwsAangepast

"Akkoord begroting was een makkie"

"Een voorzichtige begroting." Zo omschreef minister van Financiën Dijsselbloem zijn begroting voor volgend jaar. Het akkoord kwam volgens politiek verslaggever Joost Vullings opmerkelijk makkelijk tot stand.

Wat maakt deze begroting zo voorzichtig?

"Het is voorzichtig omdat deze begroting rekening houdt met de onzekere internationale omstandigheden, zoals het conflict in Oekraïne. En het is daarnaast ook een zuinige begroting. Het tekort gaat volgend jaar terug naar 2,1 procent.

"Daarnaast is de begroting ook evenwichtig. Er is geen groep die heel erg in de min of in de plus gaat. Al met al gaat iedereen er een kwart procent op vooruit. Het is wel zo dat mensen die werken er meer op vooruitgaan dan mensen met een uitkering. Maar de verschillen tussen de inkomensgroepen zijn niet groot."

Nederland wordt achter de broek gezeten om de economie te stimuleren. Wat gaat het kabinet doen om de werkgelegenheid te stimuleren?

"De president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi heeft inderdaad gezegd dat landen die ruimte hebben, meer moeten investeren. Volgens Dijsselbloem komt het Nederlandse tekort op de begroting onder de 3 procent, maar dat houdt niet in dat Nederland veel kan investeren. Volgens Dijsselbloem geldt dat vooral voor landen die helemaal geen tekort meer hebben.

"Wel komt er volgens de minister een aantal gerichte investeringen. Welke dat zijn is niet bekend gemaakt. Voor de zomer werd al bekend dat er op verzoek van D66 een soort aardgasfonds komt. Misschien dat daar wat geld heen gaat.

"Daarnaast gaan de lasten op arbeid omlaag. Dat maakt werken goedkoper. En gisteravond lekte uit dat het btw-tarief op verbouwingen aan huizen nog een half jaar langer in een lager tarief blijf zitten. Dat zijn natuurlijk manieren om de werkgelegenheid te stimuleren."

Toevallig dat juist het goede nieuws uitlekt.

"Nou, er zijn ook slechte dingen uitgelekt. De zorgkosten gaan bijvoorbeeld omhoog. Maar het is altijd een stuk aantrekkelijker om leuke dingen te laten uitlekken."

Vorig jaar kwam de begroting met pijn en moeite tot stand, hoe is dat dit jaar gegaan?

"Heel anders. Vorig jaar was er in de Tweede Kamer een akkoord omdat de VVD en de PvdA een meerderheid hadden, maar de steun in de Eerste Kamer was nog lang niet zeker. Na Prinsjesdag begonnen de onderhandelingen en in het najaar werd pas een akkoord bereikt.

"Dit jaar was al voor de zomer duidelijk dat D66, ChristenUnie en de SGP wilden meewerken met de begroting. Er bleek extra ruimte te zijn en er hoefde ook niet meer bezuinigd te worden, dat maakte het gemakkelijker. Kortom, dit jaar is er niet met deuren gegooid en zijn er geen tranen gevloeid. Af en toe was er discussie, maar in vergelijking met vorig jaar was het een makkie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl