NOS NieuwsAangepast

Betaald parkeren in natuur: ja/nee?

Natuurmonumenten wil van de achterban weten wat de komende jaren prioriteit heeft in de natuurgebieden: moet er meer ruimte komen om te recreëren, of moet de natuur beter worden beschermd? Ook wordt het publiek gevraagd of het bereid is om te betalen voor parkeren bij natuurgebieden.

Het publiek mag zich uitspreken in een enquête. De vereniging krijgt de laatste jaren steeds meer klachten over ruzies tussen gebruikers in de 355 natuurgebieden. Volgens Natuurmonumenten komt dat doordat steeds meer mensen van minder gebied gebruik moeten maken.

Er zijn op de paden in natuurgebieden bijvoorbeeld conflicten tussen wandelaars en mountainbikers. Ook storen veel mensen zich aan loslopende honden. De honden zorgen voor meer problemen, zo jagen ze achter reeën aan en verstoren ze broedvogels.

Betaald parkeren

De vereniging kampt de afgelopen jaren met teruglopende inkomsten. Natuurmonumenten wil daarom weten of de bezoekers bereid zijn bij te dragen aan de kosten van het natuurbeheer, bijvoorbeeld door te betalen voor de parkeerplaats.

Ook Staatsbosbeheer onderzoekt die mogelijkheid volgens een woordvoerder. "De optie wordt door een aantal nationale parken verkend. Maar er zijn nog geen concrete plannen. We streven ernaar om de natuur gratis te houden."

Of het doorgaat, is onder meer afhankelijk van het draagvlak voor het plan. De verenigingen kijken ook naar andere manieren om hun inkomsten aan te vullen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl