NOS VoetbalAangepast

D-day Nederlandse clubs in EL

Als het donderdag meezit, kwalificeren vier Nederlandse clubs zich voor de groepsfase van de Europa League. PEC Zwolle wacht een moeilijke taak met de uitwedstrijd tegen Sparta Praag, terwijl PSV (Sjachtjor Soligorsk), FC Twente (FK Qarabag) en Feyenoord (Zorja Loegansk) het eigenlijk aan hun stand verplicht zijn om door te gaan.

PSV

Voor trainer Phillip Cocu van PSV telt er donderdag maar één ding tijdens de uitwedstrijd van zijn club tegen Sjachtjor Soligorsk. "De ambitie van de club en van de spelers is Europees voetbal spelen, dan moet je zorgen dat je je kwalificeert voor de groepsfase", zei hij.

PSV verdedigt een voorsprong van 1-0, verkregen door een treffer vorige week van Adam Maher. Sinds dat duel en de 3-1 zege bij Ajax steeg het vertrouwen in de spelersgroep.

"Niet alleen die overwinning, maar ook het wegwerken van een achterstand heeft daaraan bijgedragen", merkt Cocu. "Maar we staan nu voor een andere wedstrijd in een andere competitie. De sfeer en het gevoel in de groep is goed. Ik geloof in een goede prestatie."

FC Twente

Trainer Alfred Schreuder van FC Twente ziet plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Europa League als een prijs. "We zijn vorig seizoen als derde in de eredivisie geëindigd", aldus de coach. "Nu kunnen we ons definitief voor Europees voetbal kwalificeren. Dit is een soort finale. We moeten die prijs pakken."

FC Twente speelde vorige week doelpuntloos gelijk in Azerbeidzjan (0-0). "Deze wedstrijd is voor de ontwikkeling van onze spelers belangrijk. De ervaring van Europese wedstrijden neem je mee en daar word je als speler beter van", zei Schreuder.

Feyenoord

"We gaan dit klusje klaren", zei trainer Fred Rutten over het duel met Zorja Loegansk. Hij verwacht een vergelijkbaar duel als vorige week in Kiev. Toen speelde Feyenoord met 1-1 gelijk.

"Ze gaan niet heel anders spelen dan daar", zei Rutten. "Ze geven de tegenstander de bal en wachten op fouten."

De Rotterdammers deden in het seizoen 2008/2009 voor het laatste mee aan een Europees hoofdtoernooi.

PEC Zwolle

PEC Zwolle hoopt donderdagavond tijdens de uitwedstrijd bij Sparta Praag het Europese avontuur te verlengen met een nieuwe stunt. Na de winst van de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal wil de succesvolle ploeg van trainer Ron Jans nu het hoofdtoernooi van de Europa League bereiken.

De voortekenen zijn niet heel gunstig na het gelijkspel van vorige week (1-1) in de hoofdstad van Overijssel. "Sparta Praag is favoriet", erkende Jans woensdag in de hoofdstad van Tsjechië.

"Maar wij gaan echt met positieve spanning die wedstrijd aan. We gaan voor onze kansen. Als trainer heb ik ook maar vier Europese wedstrijden meegemaakt, dus ook ik geniet. Ik heb geen enkele angst. We hebben 2000 argumenten om alles te geven, voor iedere supporter die ons hier komt steunen."

Voor het eerst in vijf jaar

Als de missie van PEC slaagt en ook PSV, FC Twente en Feyenoord aan de verwachtingen voldoen, komen er voor het eerst in vijf jaar vier Nederlandse clubs uit in de groepsfase van de Europa League. Toen waren dat Ajax, sc Heerenveen, PSV en FC Twente.

Vorig seizoen begonnen alleen AZ en PSV aan de groepsfase, in 2012/2013 ook twee clubs (PSV, FC Twente), in 2011/2012 drie (AZ, PSV, FC Twente) en in 2010/2011 ook drie (FC Utrecht, AZ, PSV).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl