NOS NieuwsAangepast

"Nieuw Russisch front in Oekraïne"

Volgens de VS is gisteren opnieuw een Russische colonne pantservoertuigen en raketwerpers de grens met Oekraïne overgestoken. Het zou deze week de derde keer zijn dat Rusland troepen en wapens de zuidoostelijke grens met Oekraïne over stuurt.

Volgens Buitenlandse Zaken in Washington duidt de troepenbeweging op een Russisch tegenoffensief in reactie op de omsingeling van de steden Donetsk en Loegansk door Oekraïense troepen. Moskou ontkent dat er Russische troepen en materieel op Oekraïense bodem zijn.

Gisteren meldde Kiev dat een Russische krijgsgevangene had bekend dat zijn eenheid wapens en voertuigen heeft geleverd aan separatisten.

Nieuwe dreiging

Oekraïne en de VS verdenken Rusland ervan een tweede front te willen openen bij de grensplaats Novoazovsk om daarna door te stoten naar de havenstad Marioepol in het zuidoosten van het land. Oekraïne zou een deel van zijn troepen moeten weghalen bij Donetsk en Loegansk om deze nieuwe dreiging af te slaan.

De regio Marioepol is bovendien strategisch belangrijk, want het biedt de Russen een verbinding over land met de Krim, het in maart geannexeerde schiereiland.

De Duitse bondskanselier Merkel heeft de Russische president Poetin gebeld om opheldering te vragen over de Russische militaire aanwezigheid in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl