Basketballers na 25 jaar naar EK

De Nederlandse basketballers hebben zich voor het eerst in 25 jaar weten te plaatsen voor het EK. In Leiden won de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren in het laatste kwalificatieduel met 68-55 van Montenegro. Dat was voldoende om als nummer twee van de groep naar het EK van 2015 te mogen.

Zes van de zeven nummers twee plaatsten zich met de zeven groepswinnaars voor het EK. Gezien de andere uitslagen van woensdag wist Oranje dat het zelf ten minste 55 punten moest maken en met een verschil van vijf punten moest winnen.

Bij rust zag het er niet naar uit dat dat zou lukken, want Oranje keek op dat moment tegen een 30-33 achterstand aan.

Oranje slaat toe in derde kwart

Net als in het uitduel met de Montenegrijnen wist Oranje in het derde kwart voor de ommekeer te zorgen. In Podgorica werd tien dagen geleden een 30-36 achterstand door een 20-5 score in het derde kwart omgebogen in een ruime voorsprong. Ook in Leiden werd het derde kwart met 20-5 gewonnen.

Bij 60-46 leek de wedstrijd beslist. De Montenegrijnen krabbelden nog terug tot 62-53, maar in de slotfase hield Oranje gedecideerd stand.

"Het was een moeilijke klus", luidde de reactie van coach Van Helfteren."Maar het is geweldig zoals de jongens hebben geknokt. Fantastisch." Topscorer Arvin Slagter (vijftien punten) straalde."We hebben het onwijs goed gedaan."