NOS NieuwsAangepast

Tekort VS naar niveau van 2007

Het overheidstekort van de Verenigde Staten loopt dit jaar terug tot het laagste niveau sinds 2007. Dat staat in de jongste prognose van het CBO, de begrotingsdienst van het Congres.

Volgens het CBO neemt het tekort dit boekjaar af tot omgerekend 383 miljard euro. Dat is meer dan de 372 miljard die in april werd voorspeld, maar aanzienlijk minder dan het gat van 515 miljard euro dat vorig jaar resteerde. Volgend jaar neemt het tekort naar verwachting verder af, tot omgerekend 355 miljard euro.

Langste reeks

Daarmee zou het verschil tussen de uitgaven en de inkomsten van de overheid voor het zesde achtereenvolgende jaar kleiner worden. Dat is de langste reeks sinds 2000. In 2009 liep het tekort nog op tot de recordhoogte van 1060 miljard euro.

Ook volgend jaar helpt het economische herstel naar verwachting de Amerikaanse overheidsfinanciën verder vooruit. Door de dalende werkloosheid en de stijgende winsten van bedrijven groeien de belastinginkomsten.

Bbp

Het tekort komt dit jaar uit op 2,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Volgend jaar komt het gat op de begroting naar schatting overeen met 2,6 procent van de omvang van de Amerikaanse economie. In 2007 was dat 1,1 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl