NOS NieuwsAangepast

Akkoord over begroting 2015

De begroting voor 2015 is rond. Dit heeft minister van Financiën Dijsselbloem bekendgemaakt na afloop van het jongste overleg op zijn ministerie. Hij spreekt over een "voorzichtige" begroting, waar ook rekening is gehouden met de internationale ontwikkelingen.

"We hebben geprobeerd de koopkracht zoveel mogelijk te ontzien. Er zijn hele voorzichtige plusjes. De economie herstelt, maar we zijn er nog niet. Alles is met mate", benadrukt Dijsselbloem. "Deze begroting past bij deze tijd."

De plannen voor volgend jaar worden officieel pas op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, openbaar. Maar het kabinet heeft met de coalitiepartijen en de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP de belangrijkste knopen doorgehakt.

Extra geld

De gesprekken tussen minister Dijsselbloem van Financiën en de onderhandelaars begonnen zo'n tien dagen geleden. De onderhandelingen verliepen dit keer redelijk soepel, omdat er wat extra geld te verdelen was. Vorig jaar moest er gesproken worden over een extra bezuiniging van zes miljard euro, omdat het begrotingstekort volgens de Europese normen te veel was opgelopen. Dijsselbloem: "Ik ben blij dat we eruit zijn. De gesprekken verliepen in een goede sfeer en zijn snel gegaan. Ik ben blij dat er wat kleine voorzichtige plusjes te zien zijn."

Dijsselbloem waarschuwt voor een "lastig jaar". "Moeilijke maatregelen worden dit jaar ingevoerd. Er is nog veel onzekerheid bij de mensen", aldus de minister.

De drie oppositiepartijen zijn ook tevreden over het behaalde resultaat en noemen de begroting "evenwichtig".

Eigen risico

De belangrijkste plannen zijn de afgelopen dagen al uitgelekt. De zorgpremie volgend jaar kan met 120 euro per jaar stijgen en het eigen risico wordt ongeveer 15 euro hoger.

Er komt een lastenverlichting van 500 miljoen euro en de meeste Nederlanders gaan er iets op vooruit. Het kindgebonden budget stijgt met een onbekend bedrag. Voor noodhulp in het buitenland is er 500 miljoen euro en voor de extra toestroom van asielzoekers is 375 miljoen beschikbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl