NOS NieuwsAangepast

Banksy-grafitti redt jeugdhonk

Een graffitiwerk van de Britse kunstenaar Banksy betekent de redding van een jeugdhonk in de stad Bristol. Het buurthuis had geldproblemen, maar die zijn in één klap voorbij dankzij de verkoop van Mobile Lovers.

De Youth Club, waar al 100 jaar hangjongeren worden opgevangen, kampte met geldtekort en zou volgend jaar moeten sluiten, tenzij er 150.000 euro zou worden gevonden. In april was er ineens een houten plank met een kunstwerk van de beroemde graffiti-artiest aan de muur van het gebouw bevestigd: twee geliefden die stiekem hun mobiel checken terwijl ze elkaar omhelzen.

"Wat mij betreft mogen jullie het hebben", schreef Banksy in een begeleidend briefje. Het schrijven is uitzonderlijk, omdat de schilder zelf altijd uit de publiciteit blijft.

Teruggeven

Het schilderij werd enkele maanden in het plaatselijke museum gehangen, waar het publiek werd gevraagd donaties te geven aan het jeugdhonk. Nu is het werk verkocht voor 500.000 euro aan een anonieme kunstverzamelaar.

"Het is bijzonder dat een kunstenaar die naam gemaakt heeft op straat nu iets teruggeeft aan die straat", zegt de kunstexpert die de verkoop begeleidde. "Heel grootmoedig."

De jongeren van de Youth Club zijn van plan Banksy te bedanken met een eigen kunstwerk, dat bij het honk gehangen zal worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl