NOS SportAangepast

"Oranje moet eerst zelf winnen"

De Nederlandse basketbalheren moeten woensdagavond winnen van Montenegro om in de race te blijven voor kwalificatie voor het EK 2015. Daarnaast is Oranje afhankelijk van andere resultaten om als beste nummer 2 in de kwalificatiecampagne te eindigen.

"Maar Nederland moet vanavond in Leiden allereerst vooral bezig zijn met winnen", vindt voormalig international Cees van Rootselaar. "Pas in de laatste vijf minuten moet er gerekend worden. Dan kun je denken of er nog meer moet worden gescoord, of dat een bepaalde voorsprong voldoende is."

Oranje is bij winst verzekerd van de tweede plaats en moet daarnaast hopen op misstappen van andere landen. "We moeten denk ik vooral kijken naar groep F. Roemenië is daar de nummer twee en moet nog tegen het favoriete Letland, dat al groepswinnaar is. Hopelijk vervullen de Letten hun sportieve plicht."

Van Rootselaar vindt sowieso dat Nederland heel tevreden over zijn kwalificatiereeks mag zijn. "Niemand had van tevoren verwacht dat Oranje op dit moment nog in de race voor kwalificatie zou zijn. Er wordt nu veel over het team gepraat. Dat brengt ook wat extra druk met zich mee, maar dat is niet erg."

Verdedigen

"Het is vooral het werk van een goede staf dat Nederland zich nu in deze situatie bevindt", stelt Van Rootselaar. "De coaches laten het team verdedigend spelen en je ziet dat het resultaat oplevert. Ze zijn in staat om de tegenstander vaak onder de 60 punten te houden. Dat werpt zijn vruchten af."

De wedstrijd tussen Nederland en Montenegro begint woensdag om 20.00 uur en is rechtstreeks te volgen op NOS.nl, met commentaar van Joop Vernooy en Cees van Rootselaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl