NOS NieuwsAangepast

Nog 1000 sigarettenmakers werkloos

Ruim duizend ontslagen werknemers van sigarettenfabrikant Philip Morris in Bergen op Zoom hebben nog geen nieuw werk. Iets minder dan honderd hebben wel een nieuwe baan. Dat zegt de sigarettenfabrikant.

Morgen om 15.00 uur rolt de laatste sigaret van de band. 1180 werknemers zijn per 1 september ontslagen. Voor hen is met de bonden een sociaal plan afgesproken.

Grondstoffen

De gemeente Bergen op Zoom gaat vanaf die datum ook actief bemiddelen voor de werknemers die ontslagen zijn bij Philip Morris en toeleveranciers. In het stadskantoor van Bergen op Zoom is een zogenoemd Werkcentrum geopend.

Een deel van de fabriek blijft gewoon open. Daar worden grondstoffen bewerkt, waarvan in andere fabrieken sigaretten worden gemaakt. Daar zijn nog zo'n 170 werknemers bij nodig. Daarnaast blijven er in Bergen op Zoom nog 70 mensen in andere functies aan het werk, zoals de verkoop.

Berlijn

Tussen de 15 en 20 werknemers van Philip Morris gaan waarschijnlijk in andere Europese vestigingen van het bedrijf aan de slag. De meesten daarvan gaan naar Berlijn. Ze krijgen hun verhuiskosten vergoed en hulp bij het vinden van woonruimte.

Ook de productie van de sigaretten verhuist voor een flink deel naar Berlijn of naar andere vestigingen in Europa. Philip Morris zegt dat er geen productie naar buiten Europa wordt verplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl