NOS NieuwsAangepast

Toch ZMapp voor Britse ebolapatiënt

De Britse verpleger die in Sierra Leone ebola heeft opgelopen, kan toch worden behandeld met het experimentele middel ZMapp. Dat heeft het ziekenhuis in Londen waar de man zondag naartoe werd gebracht, bekendgemaakt.

De Amerikaanse producent van het middel zei eerder dat de hele voorraad van het middel op was. Het zou maanden duren om weer een kleine hoeveelheid te fabriceren.

Waar het Britse ziekenhuis de doses vandaan heeft, is niet bekend. Een woordvoerder wilde alleen zeggen dat er een beroep was gedaan op het netwerk van de artsen van het ziekenhuis.

Zes patiënten behandeld

Er bestaat geen medicijn tegen de ziekte, maar ZMapp versterkt het immuunsysteem van patiënten, waardoor die een kans hebben op overleving. Zes mensen hebben het middel tot nu toe gekregen.

Twee Amerikaanse missionarissen die ZMapp kregen, overleefden de ziekte. Een Spaanse priester en een Liberiaanse arts stierven desondanks. Voor twee andere artsen uit Liberia is het nog te vroeg om te zeggen wat het effect is van ZMapp.

Prognose

Volgens zijn artsen is de toestand van de Britse verpleger, de 29-jarige Will Pooley, stabiel. Hij kan rechtop zitten, lezen en spreken met het personeel.

Pooley heeft inmiddels een dosis ZMapp gekregen en zal later deze week nog meer van het middel krijgen. De artsen verwachten na een week een prognose te kunnen geven over zijn kans op overleving.

De uitbraak van het virus heeft in West-Afrika al aan ruim 1400 mensen het leven gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl