NOS NieuwsAangepast

Onderhandelaars weer bij elkaar

De onderhandelaars van de coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP hebben na een schorsing van een uur het begrotingsoverleg hervat. Het is de bedoeling om de onderhandelingen over de plannen voor volgend jaar vandaag af te ronden, maar zeker is het niet. "Het venijn zit in de staart", heeft minister Dijsselbloem gezegd.

Een aantal plannen zijn de afgelopen dagen al uitgelekt.

Minister Dijsselbloem begon zo'n tien dagen geleden met zijn gesprekken over de begroting van volgend jaar. Sinds vorig jaar onderhandelt het kabinet niet alleen met de coalitiepartijen VVD en PvdA, maar ook met de "constructieve" oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP. Deze partijen zijn nodig om de plannen ook door de Eerste Kamer te loodsen.

Zorgpremie

De fractievoorzitters van D66, ChristenUnie en SGP en hun financieel specialisten zitten nu op het ministerie van Financiën aan tafel met premier Rutte, Dijsselbloem en de financieel woordvoerder van de VVD Harbers en die van de PvdA Nijboer. VVD-fractievoorzitter Zijlstra en PvdA-fractievoorzitter Samsom zijn afwezig. Ze komen vanavond als een extra sessie nodig is.

Vandaag werd bekend dat de zorgpremie volgend jaar met 120 euro per jaar stijgt. De woordvoerders bespreken vooral veel technische details van de begroting.

Mager

Minister Dijsselbloem waarschuwde gisteren, na een begrotingsoverleg met het kabinet, dat de koopkracht er niet erg veel op vooruit zal gaan. Het wordt erg mager, zei hij. Volgens uitgelekte plannen gaat de meeste Nederlanders er iets op vooruit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl