NOS VoetbalAangepast

Onrust bij altijd rustige Heracles

Bij weinig clubs in de eredivisie is het doorgaans zo rustig als Heracles. In de tien jaar dat de club nu onafgebroken in de eredivisie speelt, werd pas één keer een trainer tijdens het seizoen ontslagen: Ruud Brood in 2007. Verder slaagde voorzitter Jan Smit er altijd wel in de club te leiden zonder grote problemen. In die tien jaar speelde Heracles zelfs geen enkele keer nacompetitie.

Maar nu rommelt het wel in Almelo. De ploeg verloor de eerste drie wedstrijden van dit seizoen en heeft als enige club in de eredivisie nog nul punten. De positie van trainer Jan de Jonge staat onder druk. Voorzitter Smit zegt niet te kunnen garanderen dat De Jonge zaterdag nog op de bank zit, als Heracles in Rotterdam tegen Excelsior speelt.

De eerste tekenen van de problemen bij Heracles waren vorig seizoen al zichtbaar. Geen enkele club in de eredivisie won zo weinig thuiswedstrijden als Heracles. Doordat in uitwedstrijden wel voldoende punten werden behaald, eindigde de ploeg nog wel op de veilige veertiende plaats. Maar het thuispubliek werd dus al niet verwend.

Routiniers

In de transferperiode deze zomer moest Heracles gedwongen afscheid nemen van vijf basisspelers. Aanvoerder Remko Pasveer, Mikhail Rosheuvel, Jason Davidson, Ben Rienstra en Mark Uth vertrokken allemaal. Daarvoor in de plaats besloot Heracles vooral routiniers naar Almelo te halen. Ramon Zomer, Bas Sibum en Mark-Jan Fledderus waren de dertigers die de ploeg dit seizoen op sleeptouw moesten nemen.

Denny Avdic, overgekomen van AZ, moet voor de doelpunten zorgen. Maar in de eerste wedstrijden van dit seizoen blijkt Heracles vooral moeite te hebben met scoren. De ploeg maakte slechts een doelpunt en kreeg tegen AZ, Groningen en Cambuur al wel zeven doelpunten tegen.

Extra probleem is dat Heracles net is begonnen met de renovatie van het Polman-stadion. De club heeft jarenlang geprobeerd een nieuw stadion te bouwen, maar dat werd door de gemeente afgewezen. Het huidige stadion wordt nu verbouwd, waardoor de capaciteit van 8500 naar 13.500 plekken stijgt. Volgend seizoen moet Heracles al in het nieuwe stadion voetballen.

En om dat stadion te vullen, moet de club meer (seizoen)kaarten verkopen. Dan helpt het niet dat Heracles vooral thuis problemen heeft de supporters te vermaken. De supporters riepen vorige week na de verloren wedstrijd tegen Cambuur al om het vertrek van Jan de Jonge.

Overhaast

Deze week hebben in Almelo gesprekken plaatsgevonden tussen De Jonge en zijn spelers en tussen de clubleiding en de technische staf. Volgens Jan Smit zijn daarbij geen ingrijpende beslissingen genomen, zei hij tegen Tubantia: "we hebben uitgebreid gesproken over de vraag hoe we het tij kunnen keren. Het is duidelijk dat de situatie waarin we verkeren niet prettig is. Het is een slechte seizoenstart. We zitten in een proces, een oriënterende fase en willen zo veel mogelijk meningen horen. We willen niets overhaast doen."

De wedstrijd tegen Excelsior wordt cruciaal voor Heracles. De week daarna is er geen competitievoetbal en vervolgens speelt de ploeg tegen achtereenvolgens Ajax en FC Twente. Of Jan de Jonge dan nog de trainer zal zijn, is nog maar de vraag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl