MH17-identificatie gaat nu via DNA

Een speciaal team van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) probeert via uitgebreid DNA-onderzoek achter de identiteit te komen van de slachtoffers van MH17 die nu nog niet geïdentificeerd zijn. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag. Ook naar de Tweede Kamer is een brief met de stand van zaken rondom MH17 gestuurd.

Er zijn tot nu toe 180 van de 298 inzittenden van de Maleisische Boeing geïdentificeerd. Daarvan komen er 112 uit Nederland. De forensisch onderzoekers in de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum konden de slachtoffers identificeren op basis van vingerafdrukken en gebitsgegevens.

Er zijn 73 lichamen teruggegeven aan families, is verder bekendgemaakt. Volgens het forensisch team zijn er inmiddels weer nieuwe identificaties gedaan. Maar daarover worden geen nadere mededelingen gedaan omdat de betrokken families nog niet op de hoogte zijn gebracht.

Er is volgens de onderzoekers nu uitgebreid DNA-onderzoek nodig om de identiteit te achterhalen van de resterende slachtoffers. Het onderzoek is al aan de gang en er zijn inmiddels 283 unieke DNA-profielen gevonden. Dat wil niet zeggen dat er ook zoveel mensen een identiteit hebben gekregen, waarschuwt de leider van het onderzoek.

Het kan zijn dat er DNA op de rampplek in Oost-Oekraïne is gevonden van mensen die niet in het toestel zaten.

Drie fasen

Tijdens de persconferentie werd toegelicht dat het DNA-onderzoek in drie fasen verloopt.

Allereerst zijn er profielen samengesteld op basis van DNA van nabestaanden en van bezittingen van slachtoffers die nog thuis liggen. Bij dat laatste wordt gedacht aan bijvoorbeeld een tandenborstel of scheerapparaat. In de tweede fase wordt DNA afgenomen van menselijke resten. In de derde fase worden alle profielen naast elkaar gelegd en grondig vergeleken.

Driekwart

In driekwart van alle gevallen is een goed DNA-profiel te maken, zegt het NFI. De rest moet geïdentificeerd worden door nog meer onderzoek te doen en nieuwe vergelijkingen te maken.

Als het Nederlands Forensisch Instituut het onderzoek heeft afgerond, gaat alle informatie terug naar de forensisch onderzoekers in Hilversum. Die kunnen dan nader bepalen hoeveel slachtoffers er zijn geïdentificeerd. Iedereen verwacht dat het onderzoek nog maanden zal duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl