NOS NieuwsAangepast

VN veroordeelt IS met kracht

Een VN-commissie heeft verklaard dat de Islamitische Staat zich in Syrië schuldig maakt aan misdaden tegen de menselijkheid. De commissie onderzocht aanvallen op burgers in twee Syrische steden.

De commissie stelde oorlogsmisdaden vast in in de noordelijke stad Aleppo en in Raqqa in het westen, waar de Islamitische Staat zijn hoofdkwartier heeft. In die steden werden burgers op grote schaal en systematisch vermoord.

De leden van de commissie maken zich ook grote zorgen over het rekruteren van kindsoldaten door de extremisten. De commissie vergaarde bewijs en ondervroeg mensen in de eerste zes maanden van het jaar, een periode die samenvalt met de opkomst van de Islamitische Staat.

Om de bevolking te terroriseren blijven de lijken van gedode burgers soms dagenlang op straat liggen, staat in het rapport.

Assad

Ook het regime van president Assad komt er slecht af in het rapport. Zijn troepen hebben moordpartijen, folteringen, verkrachtingen en verdwijningen op hun geweten.

In acht gevallen zou het Syrische leger bij aanvallen in het westen van het land chemische wapens hebben ingezet.

Bombardementen

De vierkoppige commissie onder leiding van de Braziliaanse diplomaat en wetenschapper Pinheiro uit zich ook over de mogelijkheid van Amerikaanse luchtaanvallen op doelen van de Islamitische Staat in Syrië. De commissie houdt de Amerikanen voor dat die in overeenstemming moeten zijn met het oorlogsrecht.

Ook vandaag verschenen weer berichten over gruweldaden van extremistische IS-strijders.

Na de verovering van een luchtmachtbasis van het Syrische leger zijn militairen geëxecuteerd. Op internet zijn beelden geplaatst van het doodschieten van militairen die op hun knieën zitten. Tientallen militairen met verwondingen aan het gezicht zijn gevangengenomen. Meteen na het innemen van de basis doken al beelden op van onthoofde slachtoffers.

Op internet is ook een foto gezet van het lichaam van een Syrische piloot, die onlangs op de Syrische televisie verklaard had dat het leger met groot gemak de basis zou verdedigen tegen de aanvallers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl