NOS NieuwsAangepast

Gaza-bestand: dit zijn de afspraken

Sinds 18.00 uur gisteravond is in Gaza een wapenstilstand van kracht. Israël en Hamas houden zich daar tot nu toe aan. Het bestand is zeer omvangrijk en geldt, anders dan voorheen, voor onbepaalde tijd.

Dit is wat Israël en Hamas onder leiding van Egypte hebben afgesproken:

- Hamas en andere militante groepen in Gaza stoppen hun aanvallen op Israël- Israël stopt alle militaire operaties in Gaza, zowel op de grond als vanuit de lucht- Israël zal meer grensovergangen met Gaza openen en hulptransporten toestaan- Egypte doet hetzelfde aan de zuidkant van de Gazastrook, bij de belangrijke grenspost Rafah- Gazanen mogen, als het bestand niet wordt geschonden, dichter bij de grenzen van hun enclave komen. De bufferzone wordt verkleind van 300 naar 100 meter. Zo komt extra landbouwgrond beschikbaar- Het gebied in de Middellandse Zee waar Gazanen mogen vissen wordt vergroot. Nu mogen ze tot 3 kilomter uit de kust vissen, dat wordt 6 kilometer. Op termijn moet het gebied nog verder worden uitgebreid- Hamas draagt douane-taken over aan de Palestijnse Autoriteit van president Abbas, die op de Westelijke Jordaanoever regeert. Door die bevoegdheid weg te halen hopen Israël en Egypte dat minder wapens de Gazastrook worden binnengesmokkeld- De Palestijnse Autoriteit neemt ook de coördinatie van de wederopbouw van Gaza op zich

Vrijlating

Over uiterlijk een maand praten Israël en Hamas weer verder in Caïro. Dan worden heikele punten besproken als de vrijlating van Palestijnse gevangenen. Israël verlangt dat Hamas alle menselijke resten en bezittingen van omgekomen Israëlische militairen teruggeeft.

Ook de bouw van een zeehaven in Gaza en het ontdooien van bevroren tegoeden moeten nog worden besproken.

Feest en wantrouwen

Het begin van het permanente bestand werd in Gaza uitbundig gevierd. Bewoners schoten in de lucht en uit minaretten klonk gezang dat normaal alleen op feestdagen te horen is.

In Israël is de bevolking juist wantrouwend, zegt correspondent Ankie Rechess. "Er zijn al twaalf wapenstilstanden geschonden. Eigenlijk is er niemand die gelooft dat het deze keer anders zal zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl