NOS NieuwsAangepast

Afghanen blijven ruziën over uitslag

In Afghanistan wordt opnieuw geruzied over de uitslag van de presidentsverkiezingen. Abdullah Abdullah, die in de voorlopige uitslag van de twee ronde minder stemmen kreeg dan zijn rivaal Ashraf Ghani, heeft besloten om geen waarnemers meer te sturen naar een hertelling. Eerder had hij al gedreigd om zich terug te trekken.

Volgens Abdullah is bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gefraudeerd. De eerste ronde had hij nog gewonnen; daarna legde hij het af tegen Ghani. Op initiatief van de Amerikaanse minister Kerry werd besloten tot een hertelling. Abdullah en Ghani beloofden dat ze zich bij de uitkomst daarvan zouden neerleggen, maar nu is er dus toch weer onenigheid.

Boycot

De stemmen worden onder toeziend oog van de Verenigde Naties opnieuw geteld. Abdullah vreest dat toch veel ongeldige stemmen worden meegeteld en had de VN gevraagd om daar scherper op te letten. Een van zijn medewerkers zegt nu dat Abdullah de hertelling boycot.

Eigenlijk had de nieuwe president al op 2 augustus beëdigd moeten worden. Het tellen van de stemmen gaat nu 'gewoon' door.

VS

De Verenigde Staten zijn vanwege de aanhoudende spanningen bereid om langer in Afghanistan te blijven. De afspraak is dat alle Amerikaanse troepen daar dit jaar vertrekken, maar generaal Dempsey zegt dat een plan klaarligt voor het geval het leger langer moet blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl