NOS VoetbalAangepast

Vaker valse start Van Gaal

Drie wedstrijden heeft Louis van Gaal inmiddels achter de rug als trainer van Manchester United. Daarvan verloor hij er twee (in de competitie tegen Swansea en in de League Cup tegen MK Dons) en speelde er een gelijk (in de competitie tegen Sunderland). Het is voor Manchester de slechtste seizoenstart sinds 1992. Van Gaal roept de fans op vertrouwen te houden in zijn filosofie. Maar hoe begon de succesvolle trainer eigenlijk bij zijn vorige clubs?

Bij Ajax werd Van Gaal trainer na het ontslag in het begin van het seizoen 1991-1992 van Leo Beenhakker. De eerste wedstrijd met Van Gaal aan het roer won Ajax met 4-0 van Sparta. Maar de twee duels daarna verliepen minder voorspoedig. De topper tegen PSV ging met 3-2 verloren en ook FC Utrecht was te sterk, met 2-1. Het kampioenschap liep Ajax dat seizoen op drie punten mis, maar dat werd in de daarop volgende seizoenen, met meerdere titels en de winst van de Champions League, ruimschoots goedgemaakt.

Bij zijn twee volgende clubs, Barcelona en AZ, was de start van Van Gaal wel goed. Met beide clubs won hij de eerste drie wedstrijden in de competitie. Met Barcelona werd hij in zijn eerste seizoen ook direct landskampioen. Bij AZ moest Van Gaal daarop wachten tot zijn vierde seizoen, in 2009.

Bayern: dramatische start

Bij Bayern München was de start daarentegen weer dramatisch te noemen. In 2009 won hij de eerste bekerwedstrijd nog wel, tegen een ploeg uit een lagere divisie, maar in de competitie begon hij met twee gelijke spelen en een pijnlijke nederlaag tegen Mainz. Direct werd de druk opgevoerd door onder andere de invloedrijke krant Bild. Van Gaal bleef intussen rustig bouwen aan een nieuw elftal en beleefde een bijzonder succesvol eerste seizoen bij Bayern. Hij werd landskampioen, won de Duitse beker en haalde de finale van de Champions League.

Er is dus nog hoop voor Manchester United.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl