NOS NieuwsAangepast

"MH17-herdenking steun in de rug"

"Het moet een warme herdenking worden. Een punt om te markeren na een periode onzekerheid, van identificatie en uitvaarten", zegt uitvaartleider Hans Bleijerveld over de nationale MH17-herdenking op 10 november. Dan komen nabestaanden en betrokkenen in de Amsterdamse RAI bijeen.

"Het is een moment om nabestaanden een steuntje in de rug te geven om verder te kunnen met hun leven." De RAI is daar een uitstekende locatie voor, meent Bleijerveld van uitvaartverzorger Monuta. "Het ligt centraal, is geschikt voor veel mensen, is goed te bereiken en er is veel parkeergelegenheid." Ook is de grote hal goed om te bouwen tot een geschikte plek voor herdenking.

Grote opkomst

Er wordt met de nabestaanden gesproken over de herdenking. "In die gesprekken wordt geluisterd naar hun wensen en gedachten. Daarin is vaak een lijn te ontdekken, een patroon." Die lijn wordt dan gevolgd op 10 november.

Symboliek

"Het kan bijvoorbeeld zijn dat er behoefte is om de namen van de slachtoffers te noemen, of juist niet. Denk ook aan de symboliek van herdenken, ook over dat ritueel moeten we nadenken", zegt Bleijerveld. Ondanks het grote aantal nabestaanden acht hij het goed mogelijk om de herdenking zo vorm te geven dat die aansluit bij hun ideeën.

Hij benadrukt ook het belang van herdenken voor het hele land. "Iedereen is geraakt door deze ramp. De herdenking is er allereerst voor de nabestaanden, maar het moet ook gebeuren in een omgeving die past bij Nederland."

Of er nog meer herdenkingen komen kan Bleijerveld nog niet zeggen. "Dat is aan de nabestaanden. Dit zal op een later moment met hen worden besproken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl