NOS NieuwsAangepast

Escobars huurmoordenaar vrij

Een van de meest gevreesde huurmoordenaars in dienst van de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar is vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Jhon Jairo Velasquez (bijnaam Popeye) was veroordeeld tot 30 jaar celstraf en heeft er 22 jaar op zitten.

Velasquez (52) heeft bekend in de jaren tachtig, gedurende de hoogtijdagen van Escobars cocaïnekartel, zo'n 300 moorden te hebben gepleegd. Indirect was hij vermoedelijk betrokken bij duizenden moorden. Hij heeft een korting op zijn staf gekregen, mede omdat hij zich in de cel wijdde aan studeren en zich goed heeft gedragen.

Moord op vriendin

Velasquez was onder meer betrokken bij de moord in 1989 op presidentskandidaat Luis Carlos Galan en bij de aanslag op een passagiersvliegtuig van Avianca in hetzelfde jaar. Bij die laatste aanslag kwamen alle 107 inzittenden om het leven.

Een van de moorden die hem naar eigen zeggen het meeste moeite kostten, was die op zijn eigen vriendin, de ex van Escobar. De vrouw had onder druk van Escobar een abortus laten plegen en zinde op wraak. Ze nam contact op met de Amerikaanse anti-drugsautoriteiten om informant te worden. Toen Escobar daar achter kwam, gaf hij Velasquez opdracht haar te vermoorden.

Beveiligd

In Colombia zijn de meningen over zijn vervroegde vrijlating verdeeld. Sommige slachtoffers vinden dat hij een nieuwe kans verdient, maar nabestaanden van de Avianca-slachtoffers stellen dat hij niet alle informatie over de aanslag heeft gedeeld en daarom niet vrij had mogen komen.

Bij het verlaten van de gevangenis werd Velasquez zwaar beveiligd. Niet zonder reden, want tijdens zijn gevangenisstraf heeft hij de Colombiaanse staat ook informatie verstrekt die leidde tot de aanhouding van criminelen. Door zijn tips werd ook een senator opgepakt die in 1989 betrokken was bij de moord op presidentskandidaat Galan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl