NOS NieuwsAangepast

Feest in Gaza, rust in Israël

Na een wekenlange oorlog en af en toe een wapenstilstand, kwamen Hamas en Israël gisteren een langdurig staakt-het-vuren overeen. De wapenstilstand ging gisteren aan het begin van de avond in. In Gaza-stad vierden daarna duizenden mensen feest. Correspondent Ankie Rechess bekeek de reacties in Tel Aviv in Israël.

Gingen bij jou mensen ook massaal de straat op?

"Nou, in Israël werd vannacht geen feest gevierd. Wel hebben mensen hier voor het eerst kunnen slapen zonder wakker te worden van raketten, mortiergranaten en luchtalarmen."

Hamas-strijders in Gaza vierden gisteren de overwinning van de oorlog. Hoe denken mensen in Israël over het bestand?

"Ik denk niet eens als een overwinning, maar meer als een opluchting dat die luchtaanvallen voorbij zijn. Hamas spreekt wel over een overwinning, maar ze hebben uiteindelijk meer dan 2000 dodelijke slachtoffers en tienduizend gewonden. En het zal waarschijnlijk nog vele jaren voordat alles weer is opgebouwd. Daarnaast is ook de blokkade van Gaza nog altijd niet opgeheven, dus ze hebben eigenlijk weinig te vieren."

Is de rust nu helemaal teruggekeerd?

"Niet echt. Er heerst hier ook veel wantrouwen, want er zijn al twaalf wapenstilstanden geschonden. Eigenlijk is er niemand die gelooft dat het deze keer anders zal zijn dan de vorige keren. De bevolking hier gaat ervan uit dat het probleem nog steeds niet is opgelost."

Wat voor gesprekken komen er nog voor een definitieve oplossing?

"Hamas en Israël krijgen een maand de tijd om hun zaakjes op orde te brengen. Daarna moeten ze terug naar Caïro, waar Egypte tot nu toe telkens bemiddelaar is geweest. Daar moet worden overlegd over de echte details, de zaken waar het voor Hamas om gaat en wat Israël wil. Dat zal heel moeilijk worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl