NOS NieuwsAangepast

Bestand Gaza houdt voorlopig stand

Het nieuwe bestand tussen Israël en Hamas dat gisteravond is ingegaan, lijkt stand te houden. Volgens de krant Times of Israël zijn er sinds 18.00 uur dinsdagavond door Hamas geen raketten of granaten meer afgevuurd in de richting van Israël.

In Gaza-Stad gingen gisteravond duizenden mensen de straat op om te vieren dat er na zeven weken een einde aan het geweld is gekomen. Auto's reden toeterend rond en mensen zwaaiden met spandoeken en vlaggen en dankten Allah. Ook werd in de lucht geschoten, wat leidde tot een dode en 19 gewonden.

Duurzame oplossing

De partijen werden het gisteren, na bemiddeling van Egypte, eens over een bestand dat de weg moet vrijmaken voor een oplossing op de lange termijn. Afgesproken is dat er binnen een maand verder wordt gesproken over een duurzame vredesregeling.

Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook weer opengaan, zodat er weer hulpgoederen en bouwmaterialen Palestijns gebied in kunnen.

Het geweld, dat op 8 juli begon, heeft aan meer dan 2000 Palestijnen het leven gekost. Aan Israëlische kant vielen 67 doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl