NOS NieuwsAangepast

IS houdt hulpverleenster VS vast

IS houdt een Amerikaanse hulpverleenster gevangen die vorig jaar in Syrië werd ontvoerd. De terreurgroep eist 5 miljoen euro voor haar vrijlating en ook de vrijlating van terrorismeverdachten die in de VS worden vastgehouden.

Familieleden van de vrouw en de Amerikaanse regering hebben media gevraagd de identiteit van de vrouw niet bekend te maken, omdat dat gevolgen kan hebben voor haar veiligheid.

Behalve de vrouw houdt IS nog zeker twee Amerikanen gevangen. Een van hen is de journalist Steven Sotloff. Amerikaanse media gaan ervan uit dat hij de andere gevangene was die in de onthoofdingsvideo van James Foley was te zien.

Siddiqui

Een van de terroristen van wie IS de vrijlating eist, zou Aafia Siddiqui zijn: een in de VS opgeleide neurologisch specialist die in 2010 werd veroordeeld voor poging tot moord op twee Amerikaanse ambtenaren.

De familie van Siddiqui wil graag dat zij wordt vrijgelaten, maar niet in ruil voor een gijzelaar van IS. "Wij kunnen niet accepteren dat iemands dochter of zus net zo moet lijden als Aafia", schrijft de familie in een open brief aan IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl