NOS NieuwsAangepast

"Nederlander leidde IS-gevangenis"

Een Nederlandse jihadist had een leidende rol in de IS-gevangenis waar de Amerikaanse journalist James Foley gevangen zat. Dat zei de vader van de Belgische jihadstrijder Jejoen Bontinck in EenVandaag.

Jejoen Bontinck staat in België terecht in een terreurproces. De Belgische justitie en de Nederlandse inlichtingendienst AIVD kunnen zijn bewering niet bevestigen.

Wat de rol van de Nederlander in Syrië precies zou zijn geweest, is niet duidelijk. Hij had een hoge positie in de IS-gevangenis, zei vader Dimitri Bontinck. In Nederland zou hij een opleiding tot ingenieur hebben gevolgd.

Onthoofding

Volgens Bontinck heeft zijn zoon drie maanden samen met James Foley in de gevangenis gezeten die in handen was van IS-strijders. Vorige week kwamen beelden naar buiten van de onthoofding van de Amerikaan.

Jejoen Bontinck vertrok in 2012 op zijn 17e naar Syrië om te vechten tegen president Assad. Zijn actie kreeg veel aandacht door een zoekactie die zijn vader op touw zette om hem terug te halen.

Vorig jaar keerde de zoon terug uit Syrië. Volgende maand begint in België de rechtszaak tegen hem en tientallen andere terreurverdachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl