NOS NieuwsAangepast

VS verkent, maar valt nog niet aan

Dat de VS verkenningsvluchten boven Syrië uitvoert, betekent niet automatisch dat de Amerikanen ook gaan aanvallen. "Zover is het niet", zegt correspondent Wouter Zwart in Washington.

Met de bemande en onbemande vluchten wil president Obama informatie vergaren over de situatie van de Islamitische Staat in Syrië.

IS heeft een groot aaneengesloten gebied in Irak en Syrië in handen. In Irak heeft de VS al stellingen van de terreurgroep gebombardeerd. Topambtenaren van het Pentagon lieten eerder weten dat de enige manier om IS te bestrijden is door ze ook in Syrië aan te vallen.

Beschoten

Met de verkenningsvluchten willen de Amerikanen weten waar IS precies zit, waar ze wapens en munitie hebben opgeslagen en waar het hoofdkwartier zit, zegt generaal buiten dienst Frank van Kappen in het Radio I Journaal.

"Dat kan de bedoeling hebben om aanvallen vanuit de lucht voor te bereiden, maar je kunt ook denken aan een gerichte actie tegen de leiding van IS. Zoals Amerika heeft gedaan in Pakistan met de uitschakeling van Osama bin Laden."

De verkenningsvluchten zijn volgens Van Kappen niet zonder gevaar. "De Amerikanen doen dat buiten het bewind van Assad om. Daarmee lopen ze het risico dat de verkenningstoestellen worden beschoten door het Syrische leger."

Oorlogsmoe

Als het Witte Huis besluit om ook in Syrië stellingen van IS te bombarderen, dan is dat omdat Amerikaanse belangen in het geding zijn gekomen, zegt Zwart. "De onthoofding van de journalist Foley en de dreiging van geweld tegen meer Amerikanen kan Washington doen besluiten om militair in te grijpen."

Een jaar geleden besloot Obama op het laatste moment af te zien van militaire inmenging in het Syrische conflict. "De VS is oorlogsmoe na de grotendeels mislukte operaties in Afghanistan en Irak en de duizenden landgenoten die daar zijn omgekomen. Obama gaat daarom zeer voorzichtig te werk."

Ingewikkeld

Maar zo langzamerhand is het de vraag of Amerika stil kan blijven zitten: "Er is inmiddels een treurig rijtje van conflicten, met de strijd in Oekraïne, de oorlog in Gaza en het geweld in Irak, Libië en Syrië. Van Amerika wordt toch een soort leiderschap verwacht."

Militaire acties in Syrië zijn veel ingewikkelder dan de aanvallen die de VS in Irak heeft uitgevoerd, zegt Van Kappen. "Daar gebeurde dat op verzoek van de regering in Bagdad. In Syrië heb je te maken met een goed functionerende luchtverdediging. Waarschijnlijk sturen de Amerikanen toestellen mee met allerlei apparatuur om deze installaties te ontregelen."

Merkwaardige wegen

Van Kappen: "Je moet ook niet uitsluiten dat de VS de verkenningen heeft afgestemd met Assad. Dat doe je dan niet officieel, want dat is zeer omstreden. Het is een samenzweringstheorie, maar in dit soort conflicten worden soms merkwaardige wegen bewandeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl