NOS NieuwsAangepast

Nieuw bestand Israël en Hamas

Israël en Hamas hebben afspraken gemaakt over een nieuw bestand. Volgens de Egyptische staatstelevisie is het om 18.00 uur (Nederlandse tijd) ingegaan. Egypte heeft bemiddeld bij de totstandkoming van het bestand. Ook Israël heeft het bestand bevestigd.

Volgens een woordvoerder van Hamas geldt het staakt-het-vuren voor onbepaalde tijd. Ook zou de Israëlische blokkade van de Gazastrook worden versoepeld, zodat er hulpgoederen en bouwmaterialen naartoe kunnen.

Als het bestand houdt, moeten over een maand nieuwe onderhandelingen beginnen. Hamas wil dan de bouw van een vliegveld en haven in Gaza aan de orde stellen.

Geweervuur

Het ingaan van het bestand werd in Gaza gevierd door met geweren in de lucht te schieten. Uit de luidsprekers van moskeeën klonken gezangen die anders alleen op feestdagen zijn te horen.

In het zuiden van Israël ging het raketalarm af. Het is onduidelijk of na het ingaan van het bestand nog raketten vanuit Gaza op Israël zijn afgeschoten.

Beschietingen

De afgelopen tijd zijn vaker bestanden overeengekomen, maar die werden vaak voortijdig gebroken. Ook vandaag waren er weer over en weer beschietingen, meldt correspondent Ankie Rechess vanuit Tel Aviv.

Rechess denkt dat het bestand dit keer langer zal houden. Een Hamas-leider in Qatar, die steeds meer eisen op tafel legde, zou deze gespreksronde buitenspel gezet zijn.

Volgens Rechess lag het voor de hand dat Israël met een bestand zou instemmen. "Een andere optie is om een nieuw grondoffensief te beginnen, maar daar zitten beide partijen niet op te wachten. De scholen moeten weer opengaan, het leven moet door", zegt Rechess.

Doden

De oorlog tussen Hamas en Israël begon op 8 juli. Aan Palestijnse kant kwamen meer dan 2000 mensen om het leven, aan Israëlische zijde vielen 67 doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl