NOS NieuwsAangepast

"Constant knokken in Vluchtgarage"

De situatie in de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost, waar een groep uitgeprocedeerde asielzoekers woont, loopt uit de hand. Dat zegt Het College voor de Rechten van de Mens. De leden bezochten de Vluchtgarage naar aanleiding van een dodelijke vechtpartij.

Volgens de onafhankelijke toezichthouder loopt de spanning tussen de 120 mannelijke asielzoekers door hun uitzichtloze situatie flink op. Er is volgens woordvoerder Marysha Molthoff nu dagelijks ruzie.

Vluchtkerk, -flat en -haven

"Er zijn constant vechtpartijen", zegt Molthoff. "De omstandigheden zijn bovendien erbarmelijk. Elektriciteitsdraden hangen overal los, de stroom valt constant uit en er is geen warm water. Het is eigenlijk een heel smerig studentenhuis. Zij wonen er alleen niet uit vrije wil."

Het College doet een dringend beroep op zowel staatssecretaris Teeven als de gemeente Amsterdam om te voorkomen dat de situatie verder uit de hand loopt. Molthoff: "Nederland is verplicht om mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen te helpen. Tot nog toe komt Nederland die verplichting niet na."

Een andere groep uitgeprocedeerde asielzoekers trekt al bijna twee jaar door Amsterdam. Eerder zaten de asielzoekers in een kerk, een kantoorgebouw en een voormalige gevangenis aan de Havenstraat. De locaties kregen de naam vluchtkerk, vluchtflat en vluchthaven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl