NOS NieuwsAangepast

Noorderlicht vanuit de ruimte

In het hoge noorden zorgde het noorderlicht afgelopen week voor een spectaculaire show door een uitbarsting van de zon. Vanuit de ruimte was de lichtshow nog mooier. De bemanning van het internationale ruimtestation ISS heeft een 'time-lapse'-video van het licht naar de aarde gestuurd.

De zonne-uitbarsting was op 15 augustus. Bij zo'n uitbarsting ontstaat een storm van elektrisch geladen deeltjes, die met enorme snelheid door de ruimte raast. Als de deeltjes een paar dagen later in botsing komen met het magnetisch veld van de aarde, wordt het noorderlicht actiever. Vanuit de ruimte is dat goed te zien.

'Dwars door aurora'

"In mijn wildste dromen had ik mij dit niet kunnen voorstellen", twitterde astronaut Reid Wiseman vanuit het ruimtestation. "We vlogen dwars door een grote aurora", liet zijn Duitse collega Alexander Gerst weten.

Het bombardement van zonnedeeltjes levert mooie plaatjes op, maar heeft verder geen gevolgen. Zwaardere uitbarstingen die recht op de aarde afkomen, kunnen zorgen voor storingen in het radioverkeer en schade aan satellieten en elektriciteitsinstallaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl