NOS NieuwsAangepast

Porosjenko: inzet overleg is vrede

De Oekraïense president Porosjenko is rond het middaguur aangekomen in Wit-Rusland. Het hoofddoel van zijn gesprek met de Russische president is vrede, zei Porosjenko na overleg met EU-buitenlandcoördinator Ashton.

Porosjenko zei ook dat het bereiken van een bestand in Oost-Oekraïne een belangrijke mijlpaal zou zijn. De Oekraïense president heeft in Minsk ook gesproken met de Wit-Russische leider Loekasjenko.

In de Wit-Russische hoofdstad is een beraad over een door Rusland geleide douane-unie, maar er wordt vooral uitgekeken naar de ontmoeting tussen Porosjenko en Poetin, die later vanmiddag moet plaatsvinden.

Het wordt de eerste ontmoeting tussen de Oekraïense president en zijn Russische ambtgenoot sinds 6 juni. Op die dag ontmoetten de twee elkaar in Frankrijk, bij de herdenking van D-Day. Sinds die tijd heeft het Oekraïense leger in het conflict met de pro-Russische separatisten veel terrein gewonnen.

Staakt-het-vuren

De verwachtingen van het overleg tussen Porosjenko en Poetin zijn laag. Een bestand of een staakt-het-vuren lijkt op dit moment niet haalbaar. Oekraïne wil de rebellen niet de gelegenheid geven om zich te herpakken en zet zijn offensief in de oostelijke regio door.

Moskou reageerde vandaag op de beschuldiging van Oekraïne dat Russische militairen de grens zijn overgestoken. Kiev heeft dit weekend naar eigen zeggen tien parachutisten opgepakt. Volgens Rusland waren ze per ongeluk de grens overgegaan; het zou zijn gebeurd bij een ongemarkeerd deel van de grens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl