NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Berlijn stapt op

Burgemeester Wowereit van Berlijn treedt af. Na dertien jaar aan het hoofd van het stadsbestuur wil de sociaal-democraat en stap terugdoen, zei hij op een persconferentie.

Het vertrek van Wowereit is voor vriend en vijand een verrassing. Zelfs partijgenoten van de SPD waren niet vooraf geïnformeerd.

De 60-jarige burgemeester blijft tot 11 december op zijn post. Dan kiest de Berlijnse gemeenteraad een opvolger. Wowereit kan de feestelijkheden op 9 november, als het 25 jaar geleden is dat de Berlijnse Muur viel, dus nog als burgemeester meemaken.

Luchthaven

Wowereit was lange tijd populair, maar de laatste jaren leken de Berlijners hem beu te worden. Vooral het fiasco rond de nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg International werd hem aangerekend.

Wowereit had de bouw van het vliegveld, dat kampt met enorme problemen bij de bouw, het belangrijkste project van zijn ambtstermijn genoemd en daar zijn politieke lot aan gekoppeld. Hij ontkent dat de aanhoudende problemen de reden zijn voor zijn besluit.

'Arm, maar sexy'

Klaus Wowereit is sinds 2001 burgemeester. Een van zijn successen is het terugdringen van de werkloosheid en het neerzetten van Berlijn als wereldstad. Hij introduceerde daarvoor de term 'arm, maar sexy', dat het imago van Berlijn kracht bij moest zetten.

Zijn aanvankelijke populariteit kwam mede doordat hij vlak voor zijn aantreden zei dat hij homo is. Wowereit was de eerste Duitse politicus die dat deed en kreeg daarvoor veel lof, ook buiten de hoofdstad.

In Berlijn werd al langer over Wowereits opvolging gespeculeerd. De scheidend burgemeester zegt dat hij die discussie niet goed vindt en daarom vrijwillig vertrekt. Eerder overwoog hij nog om zich in 2016 opnieuw verkiesbaar te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl