NOS NieuwsAangepast

Rode cijfers, reddingsplan Imtech

Technisch dienstverlener Imtech heeft een uitweg gevonden om van de enorme schuldenberg af te komen. De ICT-divisie stond in de etalage en is voor 255 miljoen verkocht aan het Franse Vinci. Daarnaast worden er voor 600 miljoen euro nieuwe aandelen uitgegeven die gegarandeerd door de banken worden opgenomen.

Met de banken, waaronder Rabobank, ABN Amro, ING en Commerzbank, zijn ook nieuwe convenanten over financiering afgesproken. De rentelasten dalen met 70 miljoen en het bedrijf krijgt extra armslag. "De onderneming heeft een belangrijke stap voorwaarts gezet", zegt bestuursvoorzitter Gerard van de Aast.

Op de Amsterdamse beurs schoot het aandeel Imtech bij opening met 20 procent omhoog. In de loop van de dag zakte de opluchting over de financiële redding wat terug. De claimemissie zorgt namelijk wel voor een flinke verwatering van de winst en zeggenschap voor de zittende aandeelhouders.

Fraude

Begin vorig jaar werd Imtech midscheeps getroffen door een megafraude bij een ambitieus sprookjespretpark in Polen en het dochterbedrijf in Duitsland. De aandelenkoers decimeerde en de topman en de financieel directeur moesten vertrekken.

Wat rest is een aangeschoten bedrijf, dat orde op zaken probeert te stellen en worstelt met een enorme schuldenberg van meer dan 1 miljard euro.

Drie weken geleden gaf Imtech al een voorschot op de cijfers om onrust weg te nemen en liet weten dat de orderportefeuille, de omzet en de brutowinst over het tweede kwartaal ongeveer op hetzelfde niveau liggen als in het eerste kwartaal.

Verlies

De omzet van Imtech lag in het tweede kwartaal 200 miljoen euro lager dan in dezelfde periode vorig jaar en kwam uit op 1,1 miljard euro. Het bedrijf lijdt een kwartaalverlies van 224 miljoen euro, tegen 171 miljoen euro vorig jaar.

De resultaten werden gedrukt door eenmalige afschrijvingen en financieringskosten. Er kwamen voor 944 miljoen euro nieuwe orders binnen. De marktomstandigheden dwingen tot verdere reorganisaties en die zullen dit najaar aan ongeveer nog eens 750 mensen hun baan kosten. De helft van het aantal banen verdwijnt in Nederland en de andere helft in Duitsland.

Het installatiebedrijf uit Gouda is actief in heel Europa met ICT, elektrotechniek en werktuigbouwkunde en telt ruim 23.000 werknemers. Een jaar geleden werkten er nog bijna 26.000 mensen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl