NOS NieuwsAangepast

"Vrijwilliger verdringt werknemer"

Arbeidsverdringing komt steeds vaker voor, waarschuwt vakbond CNV. Mensen met een betaalde baan bij bijvoorbeeld een bibliotheek, zorginstelling of de crisisopvang worden ontslagen en hun werk wordt overgenomen door onbetaalde stagiairs of vrijwilligers.

Begin deze maand startte de bond een meldpunt voor arbeidsverdringing. Er kwamen in anderhalve week ruim 150 meldingen binnen.

Nieuwe werklozen

Volgens de vakbond begint het verschijnsel zorgelijke vormen aan te nemen. Door verdringing kunnen (jonge) mensen met een diploma geen betaald werk meer vinden, omdat onbetaalde krachten aantrekkelijker zijn. En ook oudere, ervaren en opgeleide krachten komen op straat te staan. Deze "nieuwe werklozen" moeten ook weer een plek krijgen op de arbeidsmarkt. Volgens de vakbond een "grote kostenpost voor de samenleving".

Soms wordt een werknemer ontslagen en vervolgens gevraagd om de taken op vrijwillige basis voort te zetten. Steeds vaker wordt de betaalde kracht vervangen voor een stagiair. Zij kosten weinig, maar krijgen wel steeds meer verantwoordelijkheden.

Verlies van kwaliteit

Die vergrote verantwoordelijkheid voor ongeschoold personeel baart CNV zorgen. "Kostenoverwegingen geven vaak de doorslag boven de vraag of de kwaliteit op peil blijft. Vrijwilligers en stagiairs zijn in onze ogen zeer waardevol, maar wel additioneel aan het reguliere werkproces," zegt Pieter Oudenaarden van CNV.

Het zijn vooral mensen met een mbo-diploma die van de markt worden verdrongen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl