NOS NieuwsAangepast

Verkenningsvluchten VS boven Syrië

Amerikaanse vliegtuigen hebben verkenningsvluchten uitgevoerd boven Syrisch grondgebied dat in handen is van de Islamitische Staat. President Obama heeft toestemming gegeven voor de vluchten, die mogelijk voorafgaan aan luchtaanvallen op doelwitten van de extremisten.

De vluchten worden uitgevoerd door bemande vliegtuigen en drones. Het Witte Huis laat weten dat de president geen toestemming heeft gegeven voor militaire acties in Syrië. Daarvoor is meer informatie nodig, die onder meer vergaard wordt door de verkenningsvluchten, zegt het Pentagon.

De Amerikanen begonnen begin deze maand met bombardementen op doelwitten van de Islamitische Staat in Irak, waarbij twee argumenten werden aangevoerd: de bedreiging van Amerikaans personeel in het land en de humanitaire nood-situatie in Noord-Irak.

Huiverig

Topambtenaren van het Pentagon hebben al gezegd dat de enige manier om IS echt te bestrijden is door ze ook in Syrië aan te vallen. Obama is steeds huiverig geweest voor militair ingrijpen in Syrië, om niet betrokken te raken bij de burgeroorlog in het land. De moord op de Amerikaanse journalist James Foley die in Syrië door extremisten was ontvoerd, lijkt een ommekeer ingeluid te hebben.

Gisteren bood Syrië de Amerikanen en de Britten aan om samen te werken tegen de Islamitische Staat. Minister van Buitenlandse Zaken Moualem stelde daarbij als voorwaarde dat militaire aanvallen worden afgestemd met de Syrische overheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl