NOS SportAangepast

Matige dag Oranjeboten WK roeien

De tweede dag van de WK roeien in Amsterdam heeft de Nederlandse ploeg maar weinig succes gebracht. Liefst zes van de negen Nederlandse boten die in actie kwamen op de Bosbaan zijn naar de herkansingen verwezen.

De lichte vrouwen dubbel-vier onttrok zich aan de malaise. Op het nummer waarop Nederland de wereldtitel verdedigt, roeiden Mirte Kraaijkamp, Lisa Wörner, Maaike Head en Ilse Paulis in de snelste tijd naar de finale.

"Er zijn nog voldoende verbeterpunten. We kunnen de race nog harder maken. Nu lieten we de andere boten nog lang dichtbij komen", is Wörner ervan overtuigd dat het nog sneller kan en het in de finale mogelijk is om de ambitie om een wereldrecord te varen waar te maken.

Ook de lichte mannen twee-zonder (Rim Weerkamp en Ivo de Graaf) en lichte mannen vier-zonder (Joris Pijs, Jort van Gennep, Bjorn van den Ende en Timothee Heijbrock) plaatsten zich voor de volgende ronde. Beide boten werden tweede in hun race en komen later deze week uit in de halve finales.

Holland Acht naar herkansing

Voor Inge Janssen en Nicole Beukers volstond een tweede plaats in de serie van de vrouwen dubbel-twee nog niet voor de volgende ronde. Zij zijn aangewezen op de herkansingen.

Datzelfde geldt voor de Holland Acht, die geen rol van betekenis speelde vandaag. Op ruim vijftien seconden van het winnende Polen moest het voormalige vlaggenschip van het Nederlandse roeien genoegen nemen met de zesde en laatste plaats in de serie.

"Hopeloos"

Bondscoach Mark Emke stak zijn teleurstelling over het zwakke optreden van de Holland Acht niet onder stoelen of banken. "De jongens zullen bij zichzelf te rade moeten gaan wat ze in godsnaam aan het doen zijn. Op een gegeven moment wordt het hopeloos. Ze gingen weg met een aantal opdrachten, maar dat zagen we op geen moment terug."

De herkansingen zijn ook voor de mannen twee-met, de lichte mannen dubbel-vier, de mannen dubbel-twee en de vrouwen vier-zonder het volgende station, nadat zij zich niet bij de beste boten in hun series schaarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl