NOS WielrennenAangepast

Zege Matthews, Kelderman vierde

Michael Matthews is de nieuwe rodetruitrager in de Vuelta. De Australiër van Orica-GreenEdge troefde in de heuvelachtige rit Daniel Martin en Joaquim Rodriguez af in de sprint. Belkin-kopman Wilco Kelderman werd knap vierde.

De renners moesten in de 198 kilometer lange etappe van Cadiz naar Arcos de la Frontera vier hellingen over. Die waren niet al te steil, maar leverden wel in totaal veertig klimkilometers op. De eerste helling doemde na 75 kilometer koers op, de top van de laatste helling op 50 kilometer van de meet.

Al vroeg in de wedstrijd gingen vijf man ervandoor. Daniel Wyss, Lluis Mas, Jerome Cousin, Jonathan Fumeaux en Jaques Janse van Rensburg kregen de zegen van het peloton en al na 50 kilometer hadden ze acht minuten te pakken.

Movistar, de ploeg van klassementsleider Alejandro Valverde, en Orica, van sprinter Michael Matthews, maakten vervolgens werk van de achtervolging en de voorsprong slonk zienderogen.

Lastige finale

Mas hield het het langst vol; hij bereikte met voorsprong de top van de vierde helling om vervolgens moegestreden op 25 kilometer van de finish te worden ingelopen door het peloton.

In de lastige finale, waarvan de laatste twee kilometer hellend waren, leek Giampaolo Caruso met een machtige versnelling op de zege af te stevenen. Maar met nog 200 meter te gaan was de brandstof plotseling op.

Daniel Martin ging over hem heen, maar de Ier werd op zijn beurt gepasseerd door Matthews. Die kreeg dankzij de zege - en de bijbehorende bonificatieseconden - bovendien de leiderstrui omgehangen.

In de Giro pakte Matthews ook al een dagsucces en droeg hij enkele dagen het roze. De Tour miste hij door een val in de week voor de start in Leeds.

Val Valverde

Alejandro Valverde, die het tricot vandaag droeg, zakte naar de derde plaats op elf seconden van de nieuwe leider. Valverde en twee van zijn Movistar-ploeggenoten kwamen op 20 kilometer van de streep ten val. De Spanjaard finishte wel in de groep op zeven tellen van de winnaar. Valverde klaagde na afloop over lichte rugpijn, maar zei daar niet veel hinder van te verwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl