NOS NieuwsAangepast

Patriots weg uit Turkije

De Patriot-missie in Turkije wordt niet verlengd. Het kabinet schrijft aan de Tweede Kamer dat de twee Nederlandse Patriot-eenheden tot eind januari in Turkije gestationeerd blijven. De missie heeft dan twee jaar geduurd.

Met de Patriots wil Nederland NAVO-bondgenoot Turkije beschermen tegen aanvallen van ballistische raketten uit Syrië. Ze zijn gestationeerd bij de zuidelijke stad Adana.

Zwaar belast

Volgens het kabinet zijn de Nederlandse Patriot-systemen lange tijd zwaar belast en kan het preventieve onderhoud niet volledig in Turkije worden uitgevoerd. Daardoor is "het risico van langdurige systeemuitval" toegenomen. Verder is het Nederlandse Patriot-systeem toe aan een omvangrijke modernisering, die al gepland was.

In de brief staat dat al bij aanvang van de Nederlandse inzet bekend was dat de bijdrage niet jaren zou kunnen worden voortgezet. "Na afloop van het huidige mandaat is Nederland dan ook niet in staat de inzet van de Patriot-systemen opnieuw te verlengen'', schrijven de ministers Hennis van Defensie en Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Dreiging

Volgens het kabinet is het gebruik van raketten door het regime in Syrië afgenomen na de stationering begin 2013, maar is er nog steeds sprake van een dreiging.

Ruim 200 militairen zijn actief bij de Patriot-missie in Turkije. Ook de Verenigde Staten en Duitsland hebben Patriots in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl