NOS NieuwsAangepast

Bloedige dag door aanslagen Irak

In en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn verschillende bloedige aanslagen gepleegd, waarbij zeker 43 mensen om het leven zijn gekomen.

De dodelijkste aanslag was bij een moskee in het oosten van de stad. Daar blies een zelfmoordterrorist zich op tussen sjiieten die de moskee verlieten na het middaggebed. Vijftien mensen kwamen hierbij om en nog eens 32 mensen raakten gewond.

Autobommen

In twee steden ten zuiden van Bagdad gingen kort daarna autobommen af. In Karbala kwamen twaalf mensen om en raakten er 31 gewond bij een explosie.

In Hillah gingen twee bommen af. Daarbij vielen elf doden en 26 gewonden. Bij nog twee aanvallen in Bagdad kwamen in totaal vijf mensen om het leven.

Afgelopen weekend was het ook raak in Irak. Bij diverse aanslagen vielen zaterdag tientallen doden. Die aanslagen waren vermoedelijk een vergelding voor een aanslag vrijdag op een soennitische moskee in de provincie Diyala.

Nationale eenheid

De aanslagen bemoeilijken de pogingen van de nieuwe premier Abadi om een regering van nationale eenheid te vormen.

Vorige week trad de sjiitische premier Maliki af. Hij stond onder zware druk. Maliki wordt ervan beschuldigd dat hij de soennieten onvoldoende heeft betrokken bij het landsbestuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl